Песета Легату Исидоре Секулић

Данас су ученици наше школе са наставницама српског језика и библиотекарком имали прилику да посете легат Исидоре Секулић који се налази у одељењу реткости универзитетске библиоте Светозар Марковић. Ова посета организована је поводом 140 година од рођења прве даме српске књижевности чији ћемо јубилеј  свечано обележити у мају ове године. Соба је заиста опремљена аутентичним експонатима власништва саме Исидоре што можете видети у овом сјајном албуму.

Кустоси легата су упознали децу са изванредним стваралаштвом прве жене академика и дозволили су им да дотакну перо којим је Исидора писала, да прелистају њену личну библиотеку и разгледају књиге на 7 језика које је читала, да погледају њене карактеристичне наочаре које виђамо на фотографијама, као и друге ствари.

И то нису једина богатства која смо могли да видимо и додирнемо. Наиме, кустоси инспирисани интересовањем наших ученика, изнели су нам из строго чуваног сефа прво издање Вуковог Рјечника из 1818.године и Његошевог Горског вијенца. Морамо признати да су  наставнице ипак више схватиле вредност и значај првих издања ових драгоцених књига.