Читам гласно, говорим јасно!

С обзиром да посете школској библиотеци нисмо могли да организујемо са великим бројем деце, успели смо

да у мањим групама спроведемо неколико активности у библиотеци. Једна од њих је и акција: "Читајмо гласно".

Као што и само име говори, циљ акције је да стимулишемо децу да се изражавају јасно, да се ослободе треме пред јавни наступ, да заузимају одређен став тела при истом.

Акција је спровођена највише у школској библиотеци где смо у мањим групама читали занимљивости из Политикиног забавника, песме из школске лектире, као и саставе и песме које су деца сама писала. У школском дворишту, уз призвуке наставника Милоша који свира гитару, читали смо поезију.

У оквиру једносменског рада и Лингвистичке секције наставница Ивана одржавала је часове где је акценат био на увежбавању брзалица, вежби фацијалне експресије, дикције и говора тела где се ђацима указује на важности иступања унапред као и јасног и гласног читања.

Када је наставница Сузана на свој час довела нашег колегу Драгана, искусног гуслара, осврнули смо се на то да се уз гусле лепо изводи народна поезија.

Деца су се утркивала да читају на глас, што на својим часовима, што у школској библиотеци, и упијала су све сугестије везано за дикцију, интонацију и јавни наступ.